Pirkanmaa ja Suomi joutuvat lähivuosina etsimään ja palkkaamaan yhä useampia hoitajia ulkomailta ja ennen kaikkea Euroopan ulkopuolelta. Tällä hetkellä lailla säädeltyjen asiantuntijoiden, kuten sairaanhoitajien, lähihoitajien tai lääkärien rekrytointia ei ohjata lailla eikä muillakaan normeilla. Käytännössä ulkomaalaisten terveysalan työntekijöiden rekrytointi on täysin hunningolla. Millainen nyrkkipaja tahansa, ilman minkäänlaista sosiaali- ja terveysalan osaamista voi välittää ulkomailta työntekijöitä Suomeen.
Osaamattomuus on johtanut useisiin ongelmiin. Työntekijöiden perehdyttäminen ja valmistaminen muuttoon sekä kielikoulutus on lähtömaassa usein täysin riittämätöntä. Ongelmia tuottavat myös välittäjäyritysten antamat katteettomat lupaukset työoloista ja ansiotasosta. Rekrytoivat työntekijät altistuvat myös suoranaiselle hyväksikäytölle. Tuhansien eurojen koulutus- ja rekrytointimaksut ajavat työntekijöitä hakemaan lainaa lainvastaisestikin toimivilta rahanlainaajilta. Suomeen saapuvat työntekijät saattavat olla pahasti velkaantuneita.
Suomalaiset työnantajat eivät järjestä riittävää kielikoulutusta tai muuta perehdytystä, joten uusien työntekijöiden opastus on sälytetty työssään jo muutenkin kiireisille kanssatyöntekijöille. Ulkomailta rekrytoitaville työntekijöille pitäisi järjestää nykyistä monipuolisempaa ja parempaa suomen kielen opetusta. Kielen opiskelu olisi, ainakin osin sisällytettävä työaikaan.
Sosiaali- ja terveyspalvelut eivät toimi ilman osaavia ja työhönsä sitoutuneita ammattilaisia. Suomi ja Pirkanmaa tarvitsevat tulevaisuudessakin ulkomaalaisia hoitajia. Lainsäädäntöä odotellessa Pirkanmaan hyvinvointialue voisi näyttää esimerkkiä ja valmistella ohjelman ulkomaalaisten työntekijöiden rekrytoinnista. Aivan ensimmäiseksi hyvinvointialueen tulisi valita yhteistyökumppaniksi luotettava, osaava ja laillisesti toimiva ulkomaalaista työvoimaa välittävä yritys tai järjestö. Toiseksi ulkomaalaisille työntekijöille tulee tehdä perehdyttämis- ja kielikoulutusohjelma, jossa opastetaan sekä työhön että elämään Suomessa.
Kolumnin aiheesta kiitos tutkija, aluevaltuustoehdokas Tiina Vaittiselle.
Tiina Vaittinen, Päivi Vartiainen, Margarita Sakilayan-Latvala ja Ville Laakkone, (2024) Selvitys Filippiinien kansainvälisen työvoiman ekosysteemistä ja osaajatarjonnasta kansainvälisen rekrytoinnin näkökulmasta
Teksti on julkaistu myös Aamulehden yleisonosastossa ja Vasen Kaista -verkkolehdess-