Valtuustoaloite

Tampereen kaupunginvaltuustolle 13.4.2013

Vainajien nimien lisääminen Kalevankaan punaisten muistomerkkiin 

Vuoden 1918 sisällissodan tapahtumia on soviteltu monin tavoin. Sotaa, sen syitä ja seurauksia ymmärretään aiempaa paremmin, silti historia näyttäytyy arjessa edelleen voittajien historiana, Vasta vuosikymmenien kiistelyn jälkeen pystytettiin Tampereen Kalevankankaalle punaisten muistomerkki. Sitä, ketä Kalevankankaalle on haudattu, ei kerrota vieläkään. Olisikohan nyt jo aika antaa näillekin vainajille nimet?  

Historialle emme enää voi mitään, tehtyä ei saa tekemättömäksi, mutta nimet hautakivessä antaisivat punaisten puolella taistelleille heille kuuluvan ihmisarvon.

Kalevankankaalle on arvioitu haudatun ainakin 2700 teloitettua, taistelussa kaatunutta ja vankileirillä kuollutta. Vaikka kaikkien nimiä ei koskaan saadakaan tietää, niin useimpien nimet ovat tiedossa. Suomen sotasurmat –projektissa on selvitetty sotaoloissa 1914 -1922 surmansa saaneita.. Tiedostossa on Tampereella 1918 kuolleita 2546. Heistä suurin osa on haudattu Kalevankankaalle.  

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä esittää, että Tampereen Kalevankankaan punaisten hautamuistomerkkiä laajennetaan niin, että siihen saadaan lisättyä haudattujen nimet.  Nimien julkistamispäivä voisi hyvin olla 2018, jolloin tulee kuluneeksi sata vuotta sisällissodasta. 

Valtuustoaloite on käsitelty 2015 talousarvion käsittelyn yhteydessä. Nimien lisämistä ei varattu rahaa talousarviossa.