Hyvinvointiohjelma ikääntyville tamperelaisille

Sosiaali- ja terveysuudistuksen seurauksena tamperelaisilta ikäihmisiltä poistuivat monet toimintakykyä ja hyvinvointia edistävät palvelut. Pirkanmaan hyvinvointialueelle siirtymisen myötä muun muassa pienituloisille ikäihmisille suunnatut palvelut, kuten siivous ja muu kodinhoitoapu sekä alennus palvelukeskusten ruokailussa ovat poistuneet. Tänä keväänä ovat poistumassa myös palveluliikenteen busseista avustajat, mikä heikentää monien ikääntyneiden tamperelaisten liikkumista. Epäselvää myös on, miten lähitorien toiminta kaupunginosien kohtaamispaikkana säilyy. Muun muassa Tammelan lähitorin tulevaisuus huolestuttaa asukkaita. Tammelan terveyskeskus siirtyy Kaupin kampukselle lähivuosina eikä tietoa ole, jatkuuko lähitorin toiminta nykyisellä, hyväksi koetulla paikallaan. Lähitori on ainoa julkinen kokoontumistila Tammelassa.

Tampereen kaupungin hyvinvointityö perustuu Stiglitzin malliin, jossa hyvinvoinnin osa-alueita ovat terveys; koulutus; henkilökohtainen toiminta ja työ; ääni kuuluville yhteiskunnassa; sosiaaliset yhteydet ja suhteet; aineellinen elintaso; ympäristö; ja turvallisuuden tunne. Näistä osa-alueesta kaupungilla on vastuu jokaisesta, terveyden osalta terveydestä edistämisestä. Osa-alueet todentuvat eri-ikäisten kaupunkilaisten elämässä eri tavoin. Tämä on otettu huomioon hyväksymällä toukokuussa lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma 2022–2025.

Esitän, että Tampereen kaupunki selvittää, millaisia toimintakykyä ja hyvinvointia tukevia palveluita on ikääntyneille tamperelaisille tarjolla, millaisia palveluita ikäihmiset tarvitsevat ja valmistelee näiden selvitysten pohjalta ikäihmisten hyvinvointisuunnitelman

 

Aloitteeseen saatu vastaus

Tampereen kaupunginvaltuusto 16.9.2024

Valtuutettu Sinikka Torkkola ja allekirjoittaneet ovat aloitteessaan nostaneet esiin huolen tamperelaisten ikääntyneiden toimintakykyä ja hyvinvointia edistävien palveluiden poistumisesta hyvinvointialueen aloitettua. Aloitteessa esitetään, että Tampereen kaupunki 1) selvittää millaisia toimintakykyä ja hyvinvointia tukevia palveluja on ikääntyneille tamperelaisille tarjolla, 2) millaisia palveluja ikäihmiset tarvitsevat ja 3) valmistelee näiden selvitysten pohjalta ikäihmisten hyvinvointisuunnitelman.

Tampereen kaupunki kokoaa seuraavaan vuosien 2026–2029 hyvinvointisuunnitelmaan elinkaaren mukaisesti jaotellut hyvinvoinnin edistämisen palvelut sekä kunnassa että hyvinvointialueen yhdyspinnoilla. Tampereen hyvinvointisuunnitelma ja hyvinvointikertomus pohjaavat Stiglitzin kahdeksaan hyvinvointivarantoon, joiden kautta tullaan tarkastelemaan laajasti eri-ikäisten tamperelaisten hyvinvointia. Suunnitelma nostaa esiin hyvinvointikertomuksen tietopohjasta johdetut painopisteet. Tietopohjassa tarkastellaan indikaattoritietojen lisäksi ilmiöitä ja palvelutarpeita sekä kolmannelta sektorilta, vanhusneuvostolta ja asukkailta saatavaa tietoa. Näiden tietojen kautta nostetaan hyvinvointisuunnitelmassa esiin tavoitteet ja määritellään vastuutahot.

Laaja hyvinvointikertomus ja hyvinvointisuunnitelma laaditaan aina valtuustokausittain. Seuraavan hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman laadinta on aloitettu. Hyvinvointikertomuksessa tuodaan esiin keskeiset indikaattoritiedot tamperelaisten hyvinvoinnin tilasta kuluneelta valtuustokaudelta. Hyvinvointisuunnitelma keskittyy valtuustokauteen 2026–2029 ja se tulee olemaan kokoava suunnitelma, joka sisältää sekä lasten- ja nuorten, ehkäisevän päihdetyön, ikäystävällinen kunta -suunnitelman (ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelma), tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman ja kotouttamisen ohjelman osa-alueet. Tampereen edellinen ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelma oli sosiaali- ja terveyspalveluiden laatima päättyen vuoteen 2022.

Kaupungin keväällä 2024 käynnistynyt hyvinvoinnin kehitysohjelma (2024–2027) edistää osaltaan ikääntyneiden terveyttä ja hyvinvointia. Kehitysohjelmassa yhtenä tavoitteena on yhteisöllisyyden kokemuksen lujittuminen, sisältäen ikääntyneiden sosiaalisuuden ja toimintakyvyn lisäämisen. Kehitysohjelman tavoitteena on syventää tamperelaisten toimijoiden laaja-alaista yhteistyötä ikääntyneiden hyvinvointityön vaikuttavuuden edistämiseksi. Lisäksi kehitysohjelman puitteissa on haettu sosiaali- ja terveysministeriön terveyden edistämisen määrärahaa Etsivä kulttuurinen vanhustyö -hankkeelle (2025–2027), jossa tavoitteena on löytää ratkaisuja kulttuuri- ja liikuntapalveluiden turvaamiseksi ikääntyneille lähitorien palveluverkon muutoksessa.