1.1.2019

Ilmastovallankumouksen aika

Julkisen liikenteen sujuvoittaminen ja parantaminen on keskeinen keino vähentää liikenteen aiheuttamia päästöjä. Tampereen ratikan mallikappaletta makettia esiteltiin tammikuussa Tampere-talossa.

Yksittäiset päätökset eivät riitä vähentämään hiilidioksidipäästöjä riittävästi, jotta ihmiset voisivat jatkaa elämistään maapallolla. Ilmaston lämpenemisen hidastaminen ja pysäyttäminen edellyttävät hiilidioksipäästöjen nopeaa laskua jo seuraavien kuukausien aikana koko maailmassa, myös Suomessa. Pienin askelin tavoitetta ilmaston lämpenemisen rajoittamisesta alle kahteen asteeseen ei saavuteta. Enää ei ole aikaa odottaa, että elintapamme pikkuhiljaa muuttuisivat ympäristöystävällisempään suuntaan. Tarvitaan radikaaleja päätöksiä, joiden vaikutukset yltävät jokaiseen ihmiseen.

Henkilökohtaisen poliittisuus ei ole enää oma valinta. Se, mitä syöt ja juot, miten liikut ja lämmität asuntosi, on kaikkien asia. Koulujen ja työpaikkaravintoloiden kasvisruokapäivät ja jätteiden lajittelu kuuluvat eiliseen päätöksentekoon. Tänään esityslistalla ovat eläinperäisten elintarvikkeiden ja fossiilisten polttoaineiden käyttöverot sekä lentomatkustamisen rajoittaminen selvin kielloin.

Tasasuuruiset käyttöverot eivät vaikuttane kaikkien ihmisten liikkumiseen ja ruokavalintoihin samalla tavalla. Hyvätuloinen napisee, maksaa enemmän ja jatkaa vanhaan malliin. Pienituloinen sen sijaan napisee ja muuttaa tottumuksiaan. Taloudellisen pakon sanelemana ruokamuutoksia tekevän pienituloisen ravinnon laatu saattaa myös heiketä. Eläinperäisten ruokien korvaaminen kasvisperäisillä tuotteilla vaatii tietoa ja taitoa, jota pakko ei mukanaan tuo.

Verojen ohella tai sijaan ilmastonmuutosta lisäävää kulutusta voisi rajoittaa myös säännöstelemällä. Ilmastonmuutoksen torjunnasta vastaava ministeriö määräisi sotavuosien kansanhuoltoministeriön tapaan korttiannoksista. Eläinperäisten elintarvikkeiden annoskortit voisivat olla vuosikohtaisia. Vuosiannosten koko voisi perustua tuotteen aiheuttamaan hiilidioksidikuormaan: juustoa, lammasta ja nautaa vähemmän kuin kanaa, maitoa ja kananmunia. Polttoaineannosten määrään vaikuttaisi asuinpaikka. Osa annoksista, kuten lentomatkat, voisi olla elämänikäisiä. Digitaalinen annoskorttisovellus olisi tietysti ladattavissa matkapuhelimeen.

Verot ja säännöstely ovat radikaaleja, mutta todennäköisiä lähivuosien toimia. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tarvitaan rajuja, yksittäisten ihmistenkin elämää kouraisevia toimia. Nykyiseen tapaan ei voi jatkaa, on ilmastovallankumouksen aika.

Kirjoitust on julkaistu myös Vasen Kaista -verkkolehdessä 1.1.2019

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *