19.3.2019

Pirkanmaalla tarvitaan oma sote palveluja parantamaan

Kuntarajat ylittävät yhteistyö on keino parantaa sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuutta ja laatua Pirkanmaalla. Vaikka valtakunnallinen sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus, sote ihan hyvistä syistä kaatuikin, se ei tarkoita, että kaikki uudistuksen eteen tehty työ pitäisi unohtaa tarpeettomana. Pirkanmaalla onkin syytä jatkaa valmistautumista kuntarajat ylittävään yhteistyöhön perusterveydenhuollossa ja joissakin sosiaalipalveluissa, kuten vanhustenhuollossa.

Olennaista on, että tulevaisuudessa kaikkialla Pirkanmaalla pääsee kiireettömässäkin tapauksessa terveyskeskuslääkärin vastaanotolle alle viikossa, terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan vastaanotolle samana päivä ja erikoislääkärin vastaanotolle kuukaudessa. Palveluiden saatavuuden parantaminen on myös keino vähentää kansalaisten välisiä terveyseroja. Raha ei saa ratkaista, miten nopeasti sairastunut pääsee hoitoon. Tavoitteena tuleekin olla asiakkaille täysin maksuton perusterveydenhuolto. Yhdenvertaiset ja riittävät terveyspalvelut ovat myös paras tapa hillitä terveydenhuollon kustannusten nousua: oikea hoito oikeaan aikaan oikeassa paikassa on paras tapa hoitaa terveyspalveluiden taloutta.

Näkemyksemme on, että Pirkanmaan soten perustana ovat kuntien tuottamat palvelut. Yksityisillä palveluntuottajilla on palveluja täydentävä rooli. Usein käytettyjä peruspalveluita tulee olla saatavilla koko maakunnassa ja maantieteellisestikin lähellä käyttäjiä. Kiinteiden palveluiden ohella on kehitettävä liikkuvia palveluita. Turhia rajoja perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä tulee poistaa ja varmistaa hoitoketjujen katkeamattomuus.  

Valtakunnallista sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistusta, sotea tultaneen jatkamaan vaalien jälkeen, sillä palveluiden järjestämiseen tarvitaan yhtä kuntaa enemmän voimavaroja. Uudistuksen toteutumiseen menee parhaimmillaankin vuosia. Pirkanmaalla ei ole syytä jäädä odottelemaan valtakunnallisia ratkaisua vaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamista on syytä jatkaa selvittämällä perusterveydenhuollon palveluja tuottavan kuntayhtymän tai osuuskunnan perustamista.

 

Mikko Aaltonen (vas.)
Vasemmistoliiton maakuntavaltuustoryhmän puheenjohtaja, eduskuntavaaliehdokas

Rauno Kesseli (vas.)
Pirkanmaan maakuntahallituksen jäsen, eduskuntavaaliehdokas

Sinikka Torkkola (vas.)
Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen

Kirjoitus on julkaistu myös Aamulehdessä, Tamperelaisessa, Kansan Uutisissa ja Vasen Kaista -verkkolehdessä.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *