17.11.2019

Tampere varaa tarvetta vähemmän rahaa erikoissairaanhoitoon

Aamulehti 14.11.2019

Tampereen kaupunginvaltuustoon päätettäväksi tuleva ensi vuoden talousarvio on epärealistinen erikoissairaanhoidon kulujen osalta. Pormestarin budjettiehdotuksessa  on varattu yli 10 miljoonaa euroa vähemmän rahaa erikoissairaanhoidon kuluihin kuin mitä tämän vuoden käytön perusteella on ennustettavissa ensi vuoden käytön kuluiksi. Erikoissairaanhoidon menoarvio perustuu epärealistiseen toiveeseen hoidon tarpeen vähenemisestä. Erikoissairaanhoidon menojen kasvun syynä ei myöskään ole sairaanhoitopiirin holtiton rahankäyttö, vaan tamperelaisten hoidon tarve.

Terveyden- ja hyvinvointi laitoksen sairaaloiden tuottavuusvertailussa Tampereen yliopistollinen sairaala on pärjännyt erinomaisesti. Vuonna 2017 Tays oli yliopistosairaaloista tuottavin. Tänä vuonna sairaanhoitopiirissä on käyty yhteistoimintaneuvottelut, joilla menojen kasvua on hillitty. Sairaalan uudisrakennukset ovat olleet välttämättömiä hoidon hyvän laadun takaamiseksi, eivät turhaa ökyrakentamista.

Tampereen erikoissairaanhoidon kulujen kasvua on toki mahdollista pienentää, mutta valtuuston budjettipäätöksillä sitä ei tehdä. Erikoissairaanhoidon kulujen kasvun hillitseminen edellyttää hyvin toimivaa perusterveydenhuolto, kuten joustavaa ja nopeaa lääkärin vastaanotolle pääsyä. Terveyspalveluiden ohella ikäihmisten terveyden ylläpitäminen ja erikoissairaanhoidon tarpeen vähentäminen edellyttävät lisää perushoivaa.  Oikea hoito oikeaan aikaan oikeassa paikassa on edelleen paras tapa sekä hoitaa sairauksia että hillitä terveydenhuollon menojen kasvua.

Kirjoitus on julkaistu Aamulehden mielipiteissä lyhennettynä 14.11.2019 ja Vasen Kaista -verkkolehdessä 14.11.2019.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *