17.2.2020

Valtuustoaloite: Maatapitkin matkustaminen mahdolliseksi henkilökunnalle ja luottamushenkilöille

Tampereelta Hampuriin ehtti vuorokaudessa laivalla ja junalla.

Tampereen tavoitteena on kasvaa kestävästi ja olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Yksi keinoista on liikenteen kulkutapaosuuksien muuttaminen kestävimmiksi. Keinoissa ei ole otettu huomioon lentoliikennettä. Suomen ympäristökeskuksen mukaan “lentoliikenteen osuus on noin 2–3 prosenttia ihmisen toiminnan aiheuttamista suorista hiilidioksidipäästöistä. Yhteisvaikutuksiltaan, kun huomioidaan myös muut tekijät kuin hiilidioksidi, lentoliikenteen päästöjen osuus ilmakehän lämmittämisessä on noin neljä prosenttia. Lentoliikenteen päästöjen arvioitu kasvu sekä muiden sektoreiden nopeampi päästövähennyskehitys lisäävät tulevaisuudessa lentoliikenteen päästöjen osuutta.”

 Tampereen kaupungin matkustussäännön mukaan matkakustannusten korvaamisessa noudatetaan edullisemmuusperiaatetta. Sääntö ohjeistaa, että “matkustustapaa valittaessa tulee kiinnittää huomiota matkan välittömien kustannusten lisäksi myös muihin kokonaiskustannuksiin vaikuttaviin asioihin, kuten työajan käyttöön. Matkat tulee suunnitella siten, että kokonaiskustannukset ovat mahdollisimman vähäiset. Matkakustannukset korvataan lähtökohtaisesti halvimman vaihtoehdon mukaisesti.” Käytännössä matkustussäännön noudattaminen tarkoittaa, etteivät viranhaltijat tai luottamushenkilöt voi välttää lentomatkustamista, jos he matkustavat Suomen ulkopuolelle.

Esitän, että Tampereen kaupungin matkustussäännössä otetaan huomioon matkustustavan ilmastovaikutukset ja sääntöä  muutetaan niin, että maatapitkin matkustaminen Suomen ulkopuolelle mahdollistetaan.  

Aloite jätetty Tampereen kaupunginvaltuustolle 17.2.2020.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *