12.1.2022

Puhutaan sosiaali- ja terveyspalveluista Pirkanmaalla

 

 

Tänään alkoi ennakkoäänestys, jossa päätetään tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalveluista. Aloitin tänään myös facebookissa suorat lähetykset. Joka päivä klo 12.15 puhu sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta ja tulevan aluevaltuuston tehtävistä. Tänään puhuin hyvästä hoidosta, huomenna aiheena on vanhustenhuolto. Lähetykset on katsottavissa myös jälkeenpäin.

Huomiseen suoraan lähetykseen vanhuspalvelusta voi liittyä tästä linkistä

Pirkanmaan hyvinvointialueen rakentamisen ja toiminnan tärkeimmät lähtökohdat tiivistä kuuden kohdan listaksi. Tyhjentävä lista ei ole, mutta se kertoo, miten toimisin aluevaltuutettuna.

–        Sosiaali- ja terveyspalveluiden yhdenvertainen saatavuus kaikille palveluita tarvitseville ja koko Pirkanmaassa pitää olla kaiken toiminnan kantavin periaate ja käytännön ohje. se, että joka unnassa pitää olla sosiaali- ja terveyskeskus ei varmista palvelujen saatavuutta. Peruspalvelut pitää järjestää niin,  että palvelut ovat helposti tarjolla myös heille, joilla ei ole omaa autoa.

–        Sosiaali- ja terveyspalveluiden laatua ja määrää tulee arvioida asiakkaiden näkökulmasta. Ei riitä, että asiantuntijat katsovat palveluiden riittävän vaan kansalaisilla pitää olla turvattu olo: palveluja on joustavasti ja riittävästi saatavilla, palvelut ovat hyvälaatuista ja vastaavat asiakkaan tarvetta. Kenenkään hoito tai tuki ei saa jäädä saamatta siksi, ettei yksilöllä ole rahaa tai (digi)taitoa hakea palveluja.

–        Hyvinvointialueilla on hyvät mahdollisuudet sujuvoittaa hoitoa, purkaa turhat, hoidon saamista vaikeuttavat rajat niin perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä kuin myös terveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden välillä ja siten varmistaa hoidon ja tuen polkujen katkeamattomuus erityisesti vanhustenhoidossa, vammaisten ihmisten palveluissa sekä päihde- ja mielenterveyspalveluissa.

–        Sosiaali- ja terveydenhuollon tulee olla nykyistä parempi työnantaja. Palkkauksen ohella työolosuhteilla on merkittävä vaikutus työn houkuttelevuuteen.  Jatkuva kiire, vähäiset työntekijäresurssit ja huono johtaminen työntävät erityisesti lääkäreitä ja hoitajia, mutta myös sosiaalityöntekijöitä, psykologeja ja muita asiantuntijoita muihin töihin.

–        Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannustenkin näkökulmasta oikea hoito tai palvelu oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa on yhä edelleen paras tapa hoitaa sosiaali- ja terveystaloutta. Hyvinvointialueiden pitää myös itse ylläpitää palveluja. Yksityisiä palveluntuottajia tarvitaan, mutta he eivät voi korvata julkisesti tuotettuja sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita.

–        Terveysviestinnän tutkijana olen kiinnostunut myös hyvinvointialueiden viestinnästä ja sen järjestämisestä. Palveluista tiedottaminen tulee rakentaa niin, että se saavuttaa kaikki yhdenvertaisesti. Selkosuomen käyttöä asiakasviestinnässä pitää laajentaa ja monipuolistaa.  Verkkoviestinnän ohella pitää käyttää muitakin viestintämuotoja.

On harmillista, ettei kasvokkaisia tapaamisia voi järjestää. Tervetuloa mukaan puhumaan sotea Facebookin suoriin lähetyksiin. Pidetään yhteyttä kirjeitse, soittaakin voi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *