10.5.2023

Lasten- ja nuorisopsykiatrian uudisrakennus etenee

Pirkanmaan hyvinvointialueen konserni- ja toimitilajaosto hyväksyi lasten- ja nuorisopsykiatrian uudisrakennuksen hankesuunnitelman toukokuun kokouksessaan. Jaosto käsitteli kokouksessaan myös hyvinvointialueen investointisuunnitelmaa. Yhtiöistä esittelyvuorossa oli Monetra-yhtiön, jonka asiakaslaskutuksen ongelmat keskusteluttivat jaostoa.

Lasten ja nuorisopsykiatrian uudisrakennus tarvitaan, sillä Q-rakennus, jossa toiminnot nykyisin ovat, puretaan sairaalan vanhimpien osien, kuten korkean potilasosastojen tornin, uudisrakennusten tieltä. Lasten- ja nuorten psykiatrian uudisrakennus vastaa aiempaa paremmin modernin psykiatrisen hoidon tarpeisiin. Lasten ja nuortenpsykiatria tarvitsee myös lisää tilaa, sillä hoidon tarve on merkittävästi kasvanut. Lasten ja nuorten psykiatrian tilat rakennetaan Y-talojen tontille, jossa tällä hetkellä on Tays-tukisäätiön omistama, Tampereen yliopistollisen sairaalan työntekijöille varattu asuinkerrostalo. Paikka on sopiva myös siksi, että sen viereen on valmistumassa aikuispykiatrinen sairaala, jonka toiminnot tukevat lasten ja nuorten psykiatrista hoitoa.

Lasten- ja nuorisopsykiatrian uudisrakennus on sosiaali- ja terveysministeriön hyväksymässä Pirkanmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelmassa 2023–26. Seuraavaksi asia etenee aluehallitukseen ja edelleen aluevaltuustoon, joka tekee lopullisen päätöksen rakentamisesta.

Hyvinvointialueen rakentamiseen lähes 700 miljoonaa euroa

Vuosina 2024–2027 Pirkanmaan hyvinvointialueen käyttää 683,9 miljoonaan euroa omistamiensa rakennusten rakentamiseen ja korjaamiseen. Ensi vuoden investointeihin varataan rahaa 90,3 miljoonaan euroa.

Lisäksi investointisuunnitelmassa on varauduttu vuokrakiinteistöjen vuokrien ja palvelumaksujen korotuksiin, jotka johtuvat vuokrakiinteistöihin tehtävistä investoinneista. Näitä investointeja ovat perusparannuskorjaukset, uudisrakennukset ja leasing-hankinnat sekä in-house-yhtiöiden Monetran ja Istekin kautta tehtävät tieto- ja viestintäteknologiset hankinnat. Vuokrakiinteistöjen investoinneista aiheutuviin kuluihin varataan rahaa vuosille 2024–2027 on 368,7 miljoonaa euroa. Ensi vuodelle kuluja on tulossa 72,4 miljoonaa  euroa.

Asiakasmaksut myöhässä, perintätoimistoa ei käytetä

Jaosto sai selvityksen myös Monetra-yhtiön toiminnasta. Vaikka pääosin asiakkaiden laskutus on mennyt kohtuullisen hyvin, ongelmiakin on ollut. Maaliskuussa yhtiö tiedotti tammi- ja helmikuun asiakaslaskujen viivästyksestä. Muun muassa  Hämeenkyrön ja Nokian asumispalveluiden asiakkaiden asumispalveluiden laskutus oli tuolloin vasta alkamassa eli asukkaat eivät olleet saaneet laskuja alkuvuoden palveluiden käytöstä. Kokouksessa saatujen tietojen mukaan viivästys jatkuu. Pahimmillaan asukas voi saada kerralla maksettavaksi usean kuukauden laskut.

Myöhästymisuutisoinnin yhteydessä Monetra on ilmoittanut, että mikäli laskujen myöhästyminen aiheuttaa maksuongelmia, maksulle voi saada lisäaikaa. Kysyin kokouksessa esitystä pitäneeltä Pirkanmaan Monetran toimitusjohtaja Eero Karppiselta, eikö myöhästyneille laskuille voisi antaa automaattisesti maksuaikaa. Karppinen vastasi, että käytännössä automaattinen maksuajan pidennys ei ole mahdollista. Kesäkuun lopussa Karppisesta tulee koko Monetran toimitusjohtaja, kun nykyinen toimitusjohtaja Päivi Pitkänen siirtyy eläkkeelle.

Kysyin myös perintätoimiston käyttämisestä ja sain vastaukseksi, ettei perintätoimistoja käytetä. Maksuvaikeuksissa olevalla asiakkaalla on myös oikeus saada osittain tai kokonaan vapautus maksuista. Hyvinvointialueen sivuilla on maksuvapautuksen hakemisesta ohjeet.

Kirjoitus on julkaistu myös Vasen Kaista -verkkolehden merkinnöissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *