Toiminta valtuustokaudella 2021-25

Valtuustokaudella 2021-2025 toimin vasemmistolliiton kolmantena varavaltuutettuna, tarkastuslautakunnan jäsenenä kesäkuuhun 2023 asti ja sen jälkeen kaupunginhallituksen varajäsenenä ja konsernijaoston jäsenenä.

Olen raportoinut toimistani Tampereen kaupungin luottamushenkilönä  Vasen Kaista -verkkolehden merkinnöissä sekä valtuustokolumneissa. Lisäksi olen kirjoittanut Aamulehden yleisönosastoon. Alla on listattu Tamperetta koskevia kirjoituksia. Kaikki kirjoitukset on listattu kirjoituksia-sivulle.

Vanhustenhuolto tarvitsee hankalia omaisia (11.12.2024)

Luvassa lisää hyvinvointia tamperelaisille ikäihmisille (4.10. 2024)

Monikieliset kaupunkilaiset turvaavat Tampereenkin tulevaisuutta (30.5.2024)

Energiakriisi ja inflaatio vähentänevät Tampereen tytäryhtiöiltä saamia tuloja (Vasen Kaista 30.10.2023)

Konsernijaosto näytti poliittisen tahdon ja esittää Tavasen tekopohjavesihankkeen lopettamista. (21.9.2023)

Konsernijaostossa puitiin veden hankintaa ja bussiliikennettä  (28.8.2023)

Uhrien nimet lisätään Kalevankankaan muistomerkin yhteyteen (6.8.2023)

Tampereen kaupunki tarvitsee korruption vastaisen ohjelman (20.4.2023)

Vähennetään lentämistä, aloitetaan Tampere-Helsinki-lennoista (11.11.2022)

Lakien ja säädösten venyttäminen Tampereen kaupungin liikuntapalveluissa ei ollutkaan yllätys – Nyt tarvitaan rivakoita toimia. (Aamulehti 24.5.2023)  (Teksti luettavissa myös näillä sivuilla)

Kaupunkilaiset mukaan arvioimaan valtuuston tavoitteiden saavuttamista (16.5.2022)

Tampere tarvitsee tarkastusjohtajan (3.3.2022)

Tampere tarvitsee enemmän taidetta (7.1.2022)

Kaksoisroolit murentavat tarkastuslautakunnan riippumattomuutta (22.9.2021)

Aiemman valtuustokauden toiminnastani, kuten valtuustoaloitteista ja kyselyistä voit lukea alasivulta valtuusto 2017-21

Valtuustoaloitteet

Hyvinvointiohjelma ikääntyville tamperelaisille (19.2.2024)
Aloite käsiteltiin syyskuun valtuustossa 16.9. 2024. Kaupunginhallituksen (26.8.2024) esitys valtuustoaloitteeseen kertoi kaupungin ryhtyneen toimiin ikäihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi:

”Valtuutettu Sinikka Torkkola ja allekirjoittaneet ovat aloitteessaan nostaneet esiin huolen tamperelaisten ikääntyneiden toimintakykyä ja hyvinvointia edistävien palveluiden poistumisesta hyvinvointialueen aloitettua. Aloitteessa esitetään, että Tampereen kaupunki 1) selvittää millaisia toimintakykyä ja hyvinvointia tukevia palveluja on ikääntyneille tamperelaisille tarjolla, 2) millaisia palveluja ikäihmiset tarvitsevat ja 3) valmistelee näiden selvitysten pohjalta ikäihmisten hyvinvointisuunnitelman.

Tampereen kaupunki kokoaa seuraavaan vuosien 2026–2029 hyvinvointisuunnitelmaan elinkaaren mukaisesti jaotellut hyvinvoinnin edistämisen palvelut sekä kunnassa että hyvinvointialueen yhdyspinnoilla. Tampereen hyvinvointisuunnitelma ja hyvinvointikertomus pohjaavat Stiglitzin kahdeksaan hyvinvointivarantoon, joiden kautta tullaan tarkastelemaan laajasti eri-ikäisten tamperelaisten hyvinvointia. Suunnitelma nostaa esiin hyvinvointikertomuksen tietopohjasta johdetut painopisteet. Tietopohjassa tarkastellaan indikaattoritietojen lisäksi ilmiöitä ja palvelutarpeita sekä kolmannelta sektorilta, vanhusneuvostolta ja asukkailta saatavaa tietoa. Näiden tietojen kautta nostetaan hyvinvointisuunnitelmassa esiin tavoitteet ja määritellään vastuutahot.

Laaja hyvinvointikertomus ja hyvinvointisuunnitelma laaditaan aina valtuustokausittain. Seuraavan hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman laadinta on aloitettu. Hyvinvointikertomuksessa tuodaan esiin keskeiset indikaattoritiedot tamperelaisten hyvinvoinnin tilasta kuluneelta valtuustokaudelta. Hyvinvointisuunnitelma keskittyy valtuustokauteen 2026–2029 ja se tulee olemaan kokoava suunnitelma, joka sisältää sekä lasten- ja nuorten, ehkäisevän päihdetyön, ikäystävällinen kunta -suunnitelman (ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelma), tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman ja kotouttamisen ohjelman osa-alueet. Tampereen edellinen ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelma oli sosiaali- ja terveyspalveluiden laatima päättyen vuoteen 2022.

Kaupungin keväällä 2024 käynnistynyt hyvinvoinnin kehitysohjelma (2024–2027) edistää osaltaan ikääntyneiden terveyttä ja hyvinvointia. Kehitysohjelmassa yhtenä tavoitteena on yhteisöllisyyden kokemuksen lujittuminen, sisältäen ikääntyneiden sosiaalisuuden ja toimintakyvyn lisäämisen. Kehitysohjelman tavoitteena on syventää tamperelaisten toimijoiden laaja-alaista yhteistyötä ikääntyneiden hyvinvointityön vaikuttavuuden edistämiseksi. Lisäksi kehitysohjelman puitteissa on haettu sosiaali- ja terveysministeriön terveyden edistämisen määrärahaa Etsivä kulttuurinen vanhustyö -hankkeelle (2025–2027), jossa tavoitteena on löytää ratkaisuja kulttuuri- ja liikuntapalveluiden turvaamiseksi ikääntyneille lähitorien palveluverkon muutoksessa.”