23.4.2019

Hoivayhtiöt pettyivät: kassakone ei laulakaan

Mäntymäen vanhainkoti Akaan Viialassa,

Esperi Caren ilmeinen päätös olla allekirjoittamatta sopimusta akaalaisen Mäntymäen vanhainkodin toiminnasta paljastaa karut epäilyt todeksi. Vallatakseen markkinoita hoivayhtiöt ovat tehneet alihintaisia tarjouksia, joista saadut tulot eivät riitä sekä kattamaan toiminnan menoja että tuottamaan riittävästi voittoa omistajilleen. Pitääkseen omistajat tyytyväisinä hoivayhtiöt ovat leikanneet toimintojen resursseja ja vaarantaneet hoivakotien asukkaiden turvallisuuden.

Kyse ei ole yksittäistapauksista vaan ilmeisestä toimintamallista. Palvelutarjouksissa luvataan enemmän kuin todellisuudessa on mahdollista toteuttaa. Mainosten hymyilevät vanhukset ryydittävät hoivayhtiöiden sopimusneuvotteluja. Palveluja ostaville kunnille luvataan aiempaa parempaa, vanhusystävällisempää hoivaa jopa kunnan omaa tuotantoa halvemmalla hinnalla. Sopimusten läpimenoa siivittävät myytit kunnallisen toiminnan tuhlailevaisuudesta ja yksityisten yritysten itsestäänselvästä kustannustehokkuudesta. Monet päättäjät uskovat myytteihin ideologisista syistä: kunnallinen toiminta haisee monen valtuutetun nokkaan liiaksi sosialismilta. Niinpä päättäjät eivät ole huomanneet ilmeisiäkään ristiriitoja eivätkä hälytyskellot ole soineet. Ulkoistamis- ja yksityistämispäätöksiä on tehty harkitsematta ja selvittämättä päätösten seurauksia sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjille.

Hoivayhtiöt ovat ilmeisestikin luottaneet siihen, etteivät palveluiden ostajat pysty seuraamaan, toteutuvatko sopimuksissa luvatut palvelut. Sovitusti kerran vuodessa tehtävät valvontakäynnit eivät ole epäkohtia paljastaneet. Uhkailuilla on suljettu hoitajien suut. Omaisten näkemykset on kuitattu hoivaa ymmärtämättömien omaisten ahdistukseksi tai turhaksi huoleksi.

Onneksi tilanne muuttui vuoden alussa . Yksityisissä hoivakodeissa paljastuneet vakavat, yksiköiden sulkemisiinkin johtaneet laiminlyönnit ovat lisänneet viranomaisvalvontaa ja hoitajien mahdollisuuksia ilmoittaa epäkohdista. Toivottavasti paljastukset laiminlyönneistä ja potilasturvallisuuden vaarantumisesta ovat näyttäneet yksityistämisen siunauksellisuuteen uskoville päättäjille hoivabisneksen raadollisen logiikan: toiminnan tärkein motiivi on voiton, ei palvelujen tuottaminen. Voiton tuottamisen viheliäistä logiikkaa on vaikea sovittaa yhteen kunnan tehtävään huolehtia, että kaikki asukkaat saavat turvalliset, hyvälaatuiset ja tarvetta vastaavat sosiaali- ja terveyspalvelut. Jokaiselle päätöksentekijälle ja päätösvalmistelijalle on tarpeen kurkistus rahakoneen uumeniin: siellä ei syki hoivaava sydän vaan kassakone.

Kirjoitus on julkaistu myös Vasen Kaista -verkkolehdessä 21.4.2019. Aihetta käsitellään myös Vasen Kaista -verkkolehden uutisessa Viivytystaiston voitto: vanhainkoti jäänee Akaan omistukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *