1.5.2019

Kohti oikeudenmukaista ja turvallista Eurooppaa

Vappujuhlien avauspuhe Tampereen Keskustorilla 1.5.2019

Hyvät tamperelaiset, hyvät toverit

Tänä vappuna meillä on tavallisesti parempi syy juhlia työväen päivää. Vain muutama viikko sitten vasemmistopuolueet saivat vaalivoiton. Voitto sinänsä ei ole olennainen vaan olennaista on se, että kansalaiset näyttivät ovea työntekijöitä kurittavalle ja ihmisten hyvinvointia leikkaavalle politiikalle. Vaalitulos kertoo, etteivät kansalaiset hyväksyneet lomarahan, opintotuen eivätkä työttömyysturvan heikennyksiä.

Vaalivoitto oli alku uudelle politiikalle, joka lopettaa työttömien ja pienituloisten kyykyttämisen ja huolehtii hyvin lapsista, sairaista, vanhuksista ja kaikista apua tarvitsevista. Siis vielä kerran onnittelut ja kiitokset punavihreille kansanedustajaehdokkaille, tukiryhmille ja kaikille vaalitöissä ahertaneille. Me teimme sen ja otimme Suomelle uuden suunnan, suunnan kohti ihmisistä ja ympäristöstä hyvin huolehtivaa yhteiskuntaa.

Kansalaiset näyttivät vaaleissa hyvin selvästi, mihin suuntaa Suomea pitää viedä. Vaalitulos tarkoittaa, että seuraavan hallituksen tulee toteuttaa punavihreää politiikkaa, joka ryhtyy ripeästi toimiin ilmastonmuutoksen torjumiseksi sekä köyhyyden ja eriarvoistumisen vähentämiseksi. Punavihreiden vaalivoittajien tulos on käytävä ilmi niin hallituksen kokoonpanon kuin ohjelmasisältöjen osalta.

Punavihreää politiikkaa ennakoivat myös hallitustunnustelija Antti Rinteen kysymykset mahdollisille hallituskumppaneille. Vasemmistoliitto on valmis osallistumaan sosiaalidemokraattien johtamaan hallitukseen. Vasemmistoliiton vastauksissa Rinteen kysymyksiin, esitetään uuden hallituksen tehtäväksi perua perusturvaa heikentäneet indeksileikkaukset ja indeksijäädytykset. Myös työmarkkinatukea, peruspäivärahaa, sairauspäivärahoja, vammaistukea ja opintorahaa tulisi korottaa. Työttömien turhanpäiväinen hyppyyttäminen eli niin sanottu aktiivimalli on syytä perua.

Hallituksen tulee olla ilmastopolitiikassaan  kunnianhimoinen ja oikeudenmukainen.  Ilmastopolitiikkaa tulee todella pyrkiä toimiin, joilla ilmaston lämpeneminen voidaan pysäyttää puoleentoista asteeseen. Vasemmistoliitto ei osallistu hallitukseen, joka suunnittelee Suomen liittymistä Natoon tai työehtosopimusten yleissitovuuden purkamista,

Eduskuntavaalien tuloksessa ja sitä edeltäneessä vaalikampanjoinnessa oli mukana huolestuttavia piirteitä. On ilmeistä, että kaikki suomalaiset puolueet eivät kunnioita kaikkien yksilöiden yhdenvertaisia ihmisoikeuksia vaan lietsovat vihaa ihmisryhmiä kohtaan. Rasismi ja syrjintä nosti päätään näissäkin vaaleissa. Vaalimenestystä haettiin ruokkimalla Ihmisten tietämättömyydestä ja ennakkoluuloista nousevaa pelkoa ja vihaa. Rasismilla ja kaikkien ihmisten jakamattoman ihmisarvon kieltämisellä ratsastaminen on vastenmielistä ja ala-arvoista poliittista toimintaan, jota ei pitäisi olla demokraattisessa yhteiskunnassa.

Toisistaan poikkeavat mielipiteet ja niistä käytävä keskustelu on olennainen osa demokratiaa. Vihan lietsonta, joka kieltää jokaisen yksilön jakamattoman ihmisarvon ja ihmisoikeudet eivät kuulu demokratiaan.  Aito, toimiva demokratia on mahdollinen vain jos sen perustana on yhdenvertaisten ihmisoikeuksien kunnioittaminen. Aatesuunnat, jotka eivät sitä tee, ovat demokratian vastaisia.

Demokratian ja ihmisoikeuksien puolustamisesta on kyse myös lähestyvissä europarlamenttivaaleissa.  Ihmisten yhdenvertaisuuden kieltävä, rasismia ja vihaa lietsova äärioikeisto yrittää tuhota sen, minkä olemme saaneet aikaan Euroopan unionissa.

Euroopan unionin politiikassa on toki paljon korjattavaa, mutta on muistettava, että EU on tuonut aiemmin niin sotaisaan maanosamme rauhaa ja vakautta. EU:n jäsenmaat eivät ole sotineet keskenään eikä yhteenkään jäsenmaahan ole hyökätty. Euroopan unioni on hyvä esimerkki siitä, miten kansainvälisellä yhteistyöllä voidaan rakentaa rauhaa ja vakautta.

Ihmiskunnan tulevaisuutta uhkaava ilmastonmuutos vaatii kansainvälistä yhteistyötä. Euroopan unionista tulee tehdä ilmastonmuutoksen torjunnan edelläkävijä. Ilmastonmuutoksen torjunta on meidän aikamme jälleenrakennusta. Eurooppaan ekologisella jälleenrakennuksen ohjelma merkitsee investointeja Euroopan raideyhteyksiin ja koulutukseen, tutkimukseen, sekä tuotekehitykseen. Se tarkoittaa myös lisää työpaikkoja. Investointeja varten rahaa voidaan kerätä ilmastomuutoksen torjuntaa edistävillä toimilla kuten lento- ja muoviverolla sekä asettamallahiilitullit EU:n ulkopuolelta tuotaville tuotteille. Rahoitusta saadaan myös asettamalla rahoitusmarkkinavero sekä suitsimalla harmaata taloutta ja verovälttelyä, jotka lisäävät Euroopan unionin jäsenvaltioiden verotuloja.

Eurooppa on kotimme. Sen tulee olla hyvä koti, jossa kenenkään ei tarvitse pelätä. Jokaiselle Euroopassa asuvalla tulee olla oikeus hyvinvointiin ja mahdollisuudet osallistua yhteiskuntaan, Ketään ei saa syrjiä eikä kenenkään ihmisoikeuksia loukata. Kolmen ja puolen viikon päästä järjestettävissä europarlamenttivaaleissa äänestetään siitä, millaista Eurooppaa seuraavat vuodet rakennetaan. Käytä siis ääntäsi ja näytä suunta kohti oikeudenmukaista ja turvallista Eurooppaa meille kaikille.

Hyvää vappua Tampere, Suomi, Eurooppa ja koko maailm

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *