19.5.2019

Miltä maistuu vaalikampanja

Jäätelöltä, muikulta, kahvilta, rucolalta, viiniltä, salmiakialta ja hyvältä. Niiltä arvailtiin vaalikiertueen maistuvan. Hyviä arvauksia kaikki, mutta eivät osuneet oikeaan. Kuumana toukokuun perjantaina vaalikiertue maistui auringon lämmittämältä  kolajuomalta, jota siemaistaan pikaisesti matkalla torilta toiselle.

Autossa lämmennyt kolajuoma on kuumaa. Vaalikenttiäkin aurinko lämmittää, kampanjointi on sen sijaan viileämpää. Kahvin tarjoajat ovat harvassa ja näyttää siltä, etteivät monetkaan puolueet jaksa toreilla kiertää. Onneksi vasemmistoliiton aktiivit jaksavat. Ehdokkaana on mukava pyrähtää valmiille kahviteltalle. Lättyjäkin paistavat monet. Perjantaina illansuussa Itä-Tampereen vasemmiston aktiiveilla oli kymmenen litran lättytaikinan urakka. Rapeat lettuset hupenivatkin parissa tunnissa Hervannan keskustan kulkijoiden suihin.

Kahville poikkeavia on kahdenlaisia. Ensimmäisenä paikalle tulevat ne, jotka tahtovat nähdä ehdokkaan. Kysymyksiäkin on usein valmiina: mitä ehdokas EU:ssa tekisi. Mitä asioita ajaisi? Kysymyksistä päästään sitten puhumaan ilmastonmuutoksen torjunnasta, kenen tehtävänä on tehdä ja mitä. Hiilitullit, jotka pakottaisivat EU:n ulkopuolisetkin maat vähentämään kasvihuonepäästöjä, saavat hyväksyntää.

Yhtä mieltä keskusteluissa ollaan usein myös unionin merkityksestä rauhan edistäjänä. Yhteistyökumppanin kanssa harvemmin ryhdytään sotimaan. Keskustelijoista harva uskoo aseiden voimaan. Yksikään keskustelukumppani ei ole liputtanut Euroopan armeijan puolesta.

Useimmat kahvittelijat ovat kuitenkin sattumalta ohi käveleviä, jotka havahtuvat ja kysyvät: Onko nyt jotkut vaalit käynnissä?

Vaisuus vaalikentillä ei ole yllätys. Euroopan unionista puhutaan Suomessa vähän. Vain harvoin saamme tietää, mitä Europarlamentin jäsenet, mepit tekevät tai ovat tekemättä. Eurovaaleista puhutaan mediassakin vähän. Politiikan toimituksen kiinnostus kohdistuu käynnissä oleviin hallitusneuvotteluihin. Eurovaalitulosten sijaan toimituksissa veikkaillaankin, onnistuuko Antti Rinne (sd.) kokoamaan hallituksen yhdessä keskustan, vasemmistoliiton, vihreiden ja ruotsalaisen kansanpuolueen kanssa.

Käynnissä olevat hallitusneuvottelut kiinnostavat vaaliteltoillakin, usein enemmän kuin EU:n politiikka. Edellisen hallituksen virheiden uskotaan oikenevan, jos ja kun saadaan uusi punamultahallitus. Siihen minäkin uskon, politiikan suunta kääntyy Suomessa ja Euroopan unionissakin jo tänä keväänä. Sen puolesta kannattaa äänestää europarlamentin vaaleissakin.

Teksti on julkaistu myös Vasen Kaistan -verkkolehdessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *