23.12.2022

Nyt tarvitaan hoivanyrkki

Tiedot Acutan päivystysruuhkista ja ihmishenkiä vaarantavista tilanteista eivät yllätä ketään, joka on vähääkään seurannut terveyspalveluiden tilaa Tampereella ja koko Pirkanmaalla. Acutan ruuhkat ovat seurausta sekä vanhuspalveluissa tehdystä valinnasta vähentää ympärivuorokautista hoitoa että perusterveydenhuollon palveluiden puutteista. Tilannetta pahentaa hoitajapula, jota kuntapäättäjät näyttävät vain seuranneen sivusta tekemättä mitään.

Tampereen kaupungin vuosia jatkunut tapa varata tarvetta vähemmän rahaa sosiaali- ja terveyspalveluihin on johtanut nykytilanteeseen, jossa yksittäisen ihmisen henki saattaa vaarantua, koska päivystykseen ei pääse.

Nyt ei kuitenkaan ole syytä tuhlata voimavaroja erheellisten päätösten ruotimiseen vaan kaikki voimavarat on syytä keskittää ongelman ratkaisemiseen. Koronapandemia osoitti, että vaativatkin ongelmat voidaan ratkaista, jos toimeen tartutaan. Ehdotamme, että Pirkanmaalle perustetaan hoivanyrkki ratkaisemaan nykyistä terveyspalveluiden kriisiä ja

koordinoimaan toimia, joiden kautta Pirkanmaalle saadaan nopeasti perustettua, aluksi vaikka vain tilapäisiä, perusterveydenhuollon ympärivuorokautisia hoitoyksiköitä esimerkiksi ottamalla uudelleen käyttöön lakkautettuja vuodepaikkoja terveyskeskusten vuodeosastoilla.

Normaaliaikojen toimet hoitajapulan ratkaisemiseksi eivät myöskään riitä. Nykyistä parempien työolojen lisäksi hoitajia ja lääkäreitä pitää houkutella töihin rahalla. Yksi mahdollisuus olisi maksaa kriisilisää.

Hoivanyrkin perustaminen ei voi odottaa hyvinvointialueen aloitusta eikä yli pyhien. Vuodenvaihteen aikaan Acutan ruuhkat todennäköisesti kasvavat entisestään ja yhä useammat ihmishenget vaarantuvat. Kovat ajat vaativat kovia tekoja, nyt on niiden aika.

Minna Minkkinen on  Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen sekä vasemmistoliiton Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuutettu.

Sinikka Torkkola toimi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen jäsenenä 2013–2021 ja on  vasemmistoliiton Pirkanmaan hyvinvointialueen varavaltuutettu.

Julkaistu Aamulehden, Urjalan Sanomien ja Sydän-Häme Lehden yleisönosastoissa sekä Vasen Kaista -verkkolehdessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *